Ajankohtaista

Tiedotteet 11.10. - 26.10.

11.10.2023« Takaisin

26.10.

Verkoston huuhtelu jatkuu, jotta veden rautapitoisuus saadaan laskemaan alle tavoitearvon joka puolella kaupunkia. Vaikka veden rautapitoisuus onkin paikoitellen suositusta korkeampi, on vesi edelleen juomakelpoista. Vedenjakelu torilla ja osoitteessa Yrittäjäntie 24 jatkuu viikonlopun yli. Pietarsaaren Vesi pahoittelee häiriöitä ja tiedottaa vedenlaadusta seuraavan kerran maanantaina 30.10.

25.10.

Pietarsaaren Vesi on ottanut tänään näytteitä veden rautapitoisuudesta eri puolella verkostoa. Viimeisimpien tutkimusten perusteella veden rautapitoisuus on suurimmassa osassa kaupunkia alle tavoitearvon, mutta paikoitellen se kuitenkin vielä hieman ylittyy. Verkoston huuhtelu on käynnissä ympäri kaupunkia.

Vaikka veden rautapitoisuus onkin paikoitellen suositusta korkeampi, on vesi edelleen juomakelpoista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä terveydensuojeluviranomaisen mukaan juomaveden kohonnut rautapitoisuus ei ole merkittävä terveysriski.

Tästä huolimatta vedenjakelu torilla ja osoitteessa Yrittäjäntie 24 jatkuu, kunnes häiriötilanne on ohi. Pietarsaaren Vesi tiedottaa vedenlaadusta seuraavan kerran torstaina 26.10.

23.10.

Pietarsaaren Vesi on tänään ottanut vesinäytteitä verkostosta ja rautapitoisuus vaihtelee 0,07-0,32 mg/l välillä. Juomaveden rautapitoisuuden tavoite on 0,2 mg/l.

Tämä viittaa siihen, että vaikka vedenlaatu osassa verkostoa on saavuttanut jo tavoitetason, on edelleen paikkoja, joissa rautapitoisuus on koholla. Vedenlaatu paranee kaupungin eri puolilla eri tahtiin, ja osa asiakkaista näkee parannuksen aikaisemmin kuin toiset.

Tästä johtuen vedenjakelu torilla ja Yrittäjäntie 24:ssä jatkuu itsepalveluna klo 10:00-20:00 keskiviikkoon saakka. Vedenjakelu katkaistaan yöksi jäätymisen ehkäisemiseksi.

Pietarsaaren Vesi tiedottaa vedenlaadusta seuraavan kerran keskiviikkona iltapäivällä.

20.10.

Vesilaitokselta lähtevän veden rautapitoisuus on nyt selvästi alle tavoitteen. Tarkastuksen testitulokset osoittavat määräksi 0,07 mg/l, tavoitetason ollessa alle 0,2 mg/l. Työ keskittyy nyt jatkossa verkoston huuhteluun niin, että rauta saadaan pois verkostossa olevasta vedestä.

Vaikka nyt tuotettava vesi on laadultaan täysin hyväksyttävää, kestää todennäköisesti vielä muutamia päiviä ennen kuin useimmilla asiakkailla on hyvää hanavettä. Veden laatu paranee eri puolilla kaupunkia eri tahtiin, mikä tarkoittaa että joidenkin asiakkaiden vesi paranee nopeammin kuin toisilla.

Tämän johdosta veden jakelu torilla ja osoitteessa Yrittäjäntie 24 jatkuu itsepalveluna viikonlopun ajan klo 10:00-20:00. Veden jakelu joudutaan katkaisemaan yöksi jäätymisriskin vuoksi.

19.10.

Vesilaitokselta lähtevän veden rautapitoisuus on selvästi laskemassa, mutta arvo on edelleen aavistuksen yli tavoitteen. Verkoston huuhtelu jatkuu ympäri kaupunkia, jotta rautapitoisuus saadaan laskuun myös verkostossa olevassa vedessä.

Vedenjakelu torilla ja osoitteessa Yrittäjäntie 24 jatkuu itsepalveluna päivisin klo 7:30-20:00 kunnes tilanne palautuu normaaliin. Vedenjakelu katkaistaan yöksi jäätymisriskin vuoksi.

18.10.

Pietarsaaren Vesi tiedottaa veden rautapitoisuuden olevan edelleen koholla ja juomavedenjakelu torilla jatkuu itsepalveluna.

Kylmemmän sään vuoksi jakelu katkaistaan illalla klo 22:00, jotta hanat eivät jäädy rikki. Jakelu jatkuu taas torstaina klo 07:30-22:00 itsepalveluna.

17.10.

Vesilaitokselta lähtevän veden rautapitoisuus on edelleen koholla. Veden jakaminen kärryistä torilla jatkuu ja nyt on avattu myös toinen jakelupiste.

Osoitteeseen Yrittäjäntie 24 on nyt rakennettu vesipiste, johon vesi toimitetaan Pedersöre Vatten:ilta. Vesihanat löytyvät tien päästä, kääntöpaikalta.

Vesipistettä käyttäviä henkilöitä pyydetään olemaan häiritsemättä alueen yrityksien toimintaa jättämällä ajotiet yrityksiin ja yritysten pysäköintialueet vapaiksi. Myös tie tulee myös jättää muulle liikenteelle avoimeksi.

16.10.

Veden maun ja värin muuttumisen seurauksena vesilaitos tarjoaa naapurikuntien juomavettä torilla säiliövaunuista ja henkilökuntaa on paikan päällä tänään maanantaina 16.10.2023 klo 16 saakka. Illalla säiliövaunuista on vielä mahdollista hakea vettä omaan kanisteriin, vaikka vesilaitoksen henkilökuntaa ei ole paikalla.

Vesilaitoksen päivystäjä tarkistaa tasaisin väliajoin, etteivät säiliöt ole tyhjiä.

Tarkoituksena on tarjota vettä torilla, kunnes tilanne paranee. Huomenna tiistaina on henkilökunta taas paikalla jakamassa vettä klo 9-16. Muina aikoina itsepalvelu. Mikäli haette vettä, tulee mukana olla oma kanisteri.

Pohjanmaan hyvinvointialue muistuttaa, että jos veden käyttäminen ja juominen aiheuttavat esimerkiksi vatsaoireita, ei henkilö välttämättä tarvitse hoitoa. Pohjanmaan hyvinvointialue pyytää ennen päivystykseen hakeutumista soittamaan numeroon 116117.

16.10.

Pietarsaaren Vesi jakaa vettä torilla tänään maanantaina n. klo 9-16.

Lisätietoja illan vesijakelun järjestelyistä tulee myöhemmin päivän aikana.

Mikäli haette vettä, tulee mukana olla oma kanisteri.

Pohjanmaan hyvinvointialue muistuttaa, että jos veden käyttäminen ja juominen aiheuttavat esimerkiksi vatsaoireita, ei henkilö välttämättä tarvitse hoitoa. Pohjanmaan hyvinvointialue pyytää ennen päivystykseen hakeutumista soittamaan numeroon 116117.

15.10.

Pietarsaaren Vesi pahoittelee edelleen jatkuvista käyttöhäiriöistä, jotka aiheuttavat juomaveden maku- ja laatuhäiriöitä.

Vesi on edelleen juomakelpoista. Veden rautapitoisuus on edelleen suositusta korkeampi, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kohonnut rautapitoisuus ei ole merkittävä terveysriski.

Tästä huolimatta tulemme jakamaan juomavettä säiliöautoista yhteistyössä naapurikuntien vesihuoltolaitoksien kanssa Pietarsaaren torilla tänään 15.10. n. klo 17-21 tai niin kauan, kun varastoa riittää. Huomenna jatkamme juomaveden jakelua torilla. Lisää infoa huomisesta tulee myöhemmin.

Mikäli haette vettä, tulee mukana olla oma kanisteri.

13.10.

Juomaveden rautapitoisuus edelleen koholla.

Pietarsaaren Vesi ilmoittaa juomaveden rautapitoisuuden olevan edelleen koholla heikosta raakavedestä johtuen. Heikko raakaveden laatu johtuu puolestaan korkeasta vedenpinnasta Ähtävänjoessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan juomaveden sisältämä rauta ei aiheuta merkittävää terveysriskiä, mutta suuret rautapitoisuudet saattavat lähinnä ärsyttää vatsaa. Vettä voi käyttää normaalisti, mutta vesi saattaa värjätä mm. valkopyykin. Pahoittelemme tilannetta ja teemme parhaamme korjataksemme sen, mm. huuhtelemalla vesijohtoverkostoa.

11.10.

Talousvedessä voi esiintyä poikkeavaa väriä ja makua.

Heikon raakaveden laadun ja huoltotöiden vuoksi vesilaitoksen toiminnassa on valitettavasti ilmennyt häiriöitä. Tämän seurauksena juomaveden rautapitoisuus on tällä hetkellä kohonnut. Tämän takia talousvedessä voi esiintyä poikkeavaa väriä ja makua. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan juomaveden sisältämä rauta ei aiheuta merkittävää terveysriskiä, mutta suuret rautapitoisuudet saattavat lähinnä ärsyttää vatsaa.